top of page

NIEUWS & WEETJES

Veel gestelde vragen over jenever : Wat is jenever en waarvan wordt het gemaakt?


Jenever is misschien wel het meest onderschatte distillaat van de Lage Landen. Het heeft een rijke geschiedenis, een bijzonder productieproces én een eigen karakter dat zich niet zomaar laat vergelijken met andere sterke dranken. In deze blog beantwoorden we drie kernvragen: wat is jenever, hoe wordt het gemaakt, en waarvan eigenlijk?


Wat is jenever?

Jenever is een traditionele Nederlandse en Belgische sterke drank die al eeuwenlang wordt gedronken. Het is de voorloper van gin, maar zeker geen gin – jenever heeft een heel eigen smaakprofiel, gebaseerd op graandistillaten en jeneverbessen. Je hebt verschillende soorten jenever, waarvan jonge jenever, oude jenever en korenwijn de bekendste zijn. De termen ‘jong’ en ‘oud’ verwijzen niet naar de leeftijd, maar naar het recept en de bereidingswijze.

Jenever kan zacht, fris en neutraal zijn (jonge jenever), of juist vol, moutig en kruidig (oude jenever en korenwijn). Daardoor is het zowel geschikt om puur te drinken als in cocktails.


Waarvan wordt jenever gemaakt?

De basis van jenever is moutwijn, een distillaat gemaakt van granen zoals gerst, rogge en mais. Deze moutwijn geeft jenever z’n typische, licht moutige smaak. Vervolgens wordt daar een neutrale alcohol aan toegevoegd (vooral bij jonge jenever), samen met extracten of distillaten van jeneverbessen en soms ook andere kruiden.

De jeneverbessen geven jenever zijn kenmerkende, kruidige aroma. In oude jenever en korenwijn is het aandeel moutwijn veel hoger, wat zorgt voor een vollere smaak.


Hoe wordt jenever gemaakt?

Het productieproces begint met het vergisten van een graanmengsel, dat vervolgens wordt gedistilleerd tot moutwijn. Deze moutwijn heeft een stevige, robuuste smaak en vormt de ziel van de jenever. Voor jonge jenever wordt de moutwijn meestal vermengd met neutrale alcohol om een lichtere, toegankelijkere smaak te krijgen.

Daarna volgt een kruiden- en jeneverbesdistillatie, die wordt toegevoegd aan de alcoholbasis. Het eindresultaat wordt eventueel gerijpt (vooral bij oude jenever of korenwijn) en daarna gebotteld.

Jenever maken is een ambacht – een spel van balans tussen granen, kruiden en distillatie, waarbij elk merk zijn eigen receptuur en geheimen heeft.

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
Galgenbearg korenwijn 5 jaar

Deze korenwijn komt uit België, richting Hasselt. Deze korenwijn is nog op een ouderwetse wijze gemaakt, namelijk uit masteluin. Uit...

 
 
 
Rutte Fino Sherry

Rutte uit Dortdrecht komt weer met een onwijs mooie oude jenever. Deze oude jenever is gelagerd voor 5 jaar op oude Fino Sherry vaten....

 
 
 

Comments


bottom of page